Φροντίδα λουλουδιών Πετούνια Petunia hybrida

by Super User

  Πετούνια ή Petunia hybrida είναι ετήσιο ή πολυετές ανθοφόρο φυτό. Περιλαμβάνει 30 με 40 είδη ποωδών φυτών που είναι ιθαγενή της Νότιας Αμερικής.

Ανήκει στο γένος των αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών, της οικογένειας των Σολανίδων (Solanaceae). Το ύψος της φτάνει τα 15 με 40 εκατοστά με τις κρεμοκλαδείς ποικιλίες της να ξεπερνούν ακόμη και τα 60 εκατοστά. Τα φύλλα της είναι ωοειδή, μεγαλύτερα ή μικρότερα ανάλογα με την ποικιλία και χνουδωτά.

Η Πετούνια καλλιεργείται μέσω του σπόρου. Σπέρνεται σε θερμό σπορείο κατά τα τέλη του χειμώνα, ειδικότερα τον μήνα Φεβρουάριο και βλασταίνει σε 3 έως 20 ημέρες. Για ν' αναπτυχθεί χρειάζεται άφθονο ήλιο, θερμό κλίμα, καλά στραγγιζόμενο, πλούσιο και γόνιμο έδαφος. Η καλλιέργεια της Πετούνιας ευδοκιμεί και σε παραθαλάσσια μέρη.

Ανθοφορεί κυρίως κατά την θερμή περίοδο, από τα τέλη της άνοιξης έως το φθινόπωρο, ενώ με ειδική φροντίδα η ανθοφορία μπορεί να διαρκέσει έως και τις αρχές του χειμώνα. Ανάλογα με την ποικιλία η Πετούνια ανθίζει από 9 έως 12 βδομάδες από την σπορά. Τα άνθη της πετούνιας έχουν μεγάλο μέγεθος. Είναι χοανοειδή (μοιάζουν με χωνιά με δαντελωτές άκρες), αρωματικά απλά ή διπλά με λαμπερά χρώματα, ένα ή δύο σε κάθε άνθος, σε καθαρές σειρές χρωμάτων ή ανάμικτα.

Από τη Βικιπαίδεια

Leave a comment

Comments

  • No comments found