Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου - Ημέρα των Ερωτευμένων

by Super User

Κάθε 14 Φεβρουαρίου, ανταλλάσσονται λουλούδια και δώρα μεταξύ των αγαπημένων, όλα στο όνομα του Αγίου Βαλεντίνου. Αλλά ποιος είναι αυτός ο μυστηριώδης Άγιος και από πού προέρχονται αυτές οι παραδόσεις; Μάθετε για την ιστορία του Αγίου Βαλεντίνου, από τα αρχαία Ρωμαϊκά τελετουργικά μέχρι τα έθιμα της Βικτωριανής Αγγλίας.

Ο θρύλος του Αγίου Βαλεντίνου

Η ιστορία της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου και η ιστορία του προστάτη του περιβάλλεται από μυστήριο. Γνωρίζουμε ότι ο Φεβρουάριος εορτάζεται από πολύ καιρό ως ρομαντισμός και ότι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, περιέχει απομεινάρια χριστιανικής και αρχαίας ρωμαϊκής παράδοσης. Αλλά ποιος ήταν ο Άγιος του Αγίου Βαλεντίνου και πώς συνδέθηκε με αυτή την αρχαία ιεροσύνη.

Η Καθολική Εκκλησία αναγνωρίζει τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς αγίους που ονομάζονται Βαλεντίνος ή Βαλεντίνος, όλοι τους μαρτύρησαν. Ένας θρύλος υποστηρίζει ότι ο Βαλεντίνου ήταν ιερέας που υπηρέτησε τον τρίτο αιώνα στη Ρώμη. Όταν ο αυτοκράτορας Κλαύδιος Β αποφάσισε ότι οι άνδρες άντρες γίνονται καλύτεροι στρατιώτες από εκείνους με συζύγους και οικογένειες και απαγόρευσε το γάμο για τους νέους άνδρες. Ο Βαλεντίνος, έχοντας συνειδητοποιήσει την αδικία του διατάγματος, αντέκρουσε τον Κλαύδιο και συνέχισε να εκτελεί μυστικούς γάμους για νέους εραστές. Όταν οι πράξεις του Βαλεντίνου ανακαλύφθηκαν, ο Κλαύδιος διέταξε να τον δολοφονήσουν.

Άλλες ιστορίες υποδηλώνουν ότι ο Βαλεντίνου μπορεί να σκοτώθηκε επειδή προσπάθησε να βοηθήσει τους χριστιανούς να ξεφύγουν από τις σκληρές ρωμαϊκές φυλακές, όπου συχνά χτυπούσαν και βασανίστηκαν. Σύμφωνα με ένα μύθο, ένας φυλακισμένος Βαλεντίνος έστειλε τον πρώτο «βαλεντίνο» να χαιρετάει τον εαυτό του αφού ερωτεύτηκε ένα νεαρό κορίτσι, πιθανώς την κόρη του θύτη του, που τον επισκέφθηκε κατά τη διάρκεια του τοκετού. Πριν από το θάνατό του, ισχυρίζεται ότι έγραψε μια επιστολή που υπογράφηκε από το Βαλεντίνο, είναι μια έκφραση που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα. Αν και η αλήθεια πίσω από τους θρύλους του Αγίου Βαλεντίνου είναι σκοτεινή, οι ιστορίες όλων τονίζουν την έκκλησή του ως συμπαθητική, ηρωική και κυρίως, ρομαντική φιγούρα. Από τον Μεσαίωνα, ίσως χάρη σε αυτή τη φήμη, ο Βαλεντίνος θα γινόταν ένας από τους πιο δημοφιλείς Αγίους στην Αγγλία και τη Γαλλία.

Ενώ μερικοί πιστεύουν ότι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου εορτάζεται στα μέσα Φεβρουαρίου για να τιμήσει την επέτειο του θανάτου ή της ταφής του Βαλεντίνου που πιθανώς συνέβη γύρω στο 270 μ.Χ. Άλλοι ισχυρίζονται ότι η χριστιανική εκκλησία ίσως αποφάσισε να τοποθετήσει την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στη μέση σε μια προσπάθεια να "χριστιανίσει" την παγανιστική γιορτή του Λουπερκάλια. Η γιορτή του Φεβρουαρίου ή στις 15 Φεβρουαρίου, η Lupercalia ήταν μια γιορτή γονιμότητας αφιερωμένη στον Faunus, τον ρωμαϊκό θεό της γεωργίας, καθώς και στους Ρωμαίους ιδρυτές Romulus και Remus.

Για να ξεκινήσουν το φεστιβάλ, τα μέλη του Luperci, μια σειρά ρωμαϊκών ιερέων, θα συγκεντρωθούν σε μια ιερή σπηλιά όπου τα βρέφη Romulus και Remus, οι ιδρυτές της Ρώμης, πίστευαν ότι έχουν φροντιστεί από μια λύγκα ή λύκο. Οι ιερείς θα θυσιάσουν μια κατσίκα, για γονιμότητα και ένα σκύλο, για καθαρισμό. Στη συνέχεια, θα απογυμνώσουν το δέρμα της κατσίκας σε λωρίδες, θα τους βυθίσουν στο θυσιαστικό αίμα και θα βγουν στους δρόμους, χτυπώντας απαλά τις γυναίκες και τα καλλιεργήσιμα χωράφια με το δέρμα των αιγών. Χωρίς να φοβούνται, οι ρωμαϊκές γυναίκες υποδέχτηκαν την πινελιά των δερμάτων, διότι πιστεύεται ότι θα γίνουν πιο εύφοροι το επόμενο έτος. Αργότερα την ημέρα, σύμφωνα με το μύθο, όλες οι νεαρές γυναίκες στην πόλη θα τοποθετούσαν τα ονόματά τους σε μια μεγάλη καμάρα. Οι γκρουπ της πόλης θα επέλεγαν το καθένα ένα όνομα και θα ενώθηκαν για το έτος με την επιλεγμένη γυναίκα του. Αυτά τα παιχνίδια συχνά έληξαν στο γάμο.

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Ημέρα των Ερωτευμένων

Ο Λουπερκάλια επέζησε από την αρχική άνοδο του Χριστιανισμού και έκλεισε - όπως θεωρήθηκε «μη-χριστιανικός» - στα τέλη του 5ου αιώνα, όταν ο Πάπας Γκελάσιος κήρυξε την 14η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Δεν ήταν πολύ αργότερα, ωστόσο, ότι η ημέρα έγινε οριστικά συνδεδεμένη με την αγάπη. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα στη Γαλλία και την Αγγλία η 14η Φεβρουαρίου ήταν η αρχή της εποχής ζευγαρώματος των πουλιών, η οποία πρόσθεσε την ιδέα ότι η μέση της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου πρέπει να είναι μια μέρα των ερωτευμένων για το ρομαντισμό.

Οι χαιρετισμοί του Αγίου Βαλεντίνου ήταν δημοφιλείς ήδη από τον Μεσαίωνα, αν και η γραφή του Αγίου Βαλεντίνου δεν άρχισε να εμφανίζεται παρά μόνο μετά το 1400. Ο παλαιότερος γνωστός Βαλεντίνος που εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα ήταν ένα ποίημα που έγραψε το 1415 ο Charles, ο δούκας της Ορλεάνης, φυλακίστηκε στον Πύργο του Λονδίνου μετά τη σύλληψή του στη μάχη του Agincourt. Ο χαιρετισμός είναι πλέον μέρος της συλλογής χειρόγραφων βιβλίων της Βρετανικής Βιβλιοθήκης στο Λονδίνο, Αγγλία. Αρκετά χρόνια αργότερα, πιστεύεται ότι ο βασιλιάς Ερρίκος Ε προσέλαβε έναν συγγραφέα με τον τίτλο John Lydgate για να συνθέσει ένα σημείωμα του Αγίου Βαλεντίνου για την Αγία Γραφή.

21Flowers.gr

Leave a comment

Comments

  • No comments found